Klantenservice 071 3626162
Voor 23.30u besteld, morgen in huis*
Verzonden in Blanco Verpakking

SPRING SALE 20% korting op alle Toys 💓 t/m 31 maart

Inclusieve Toestemming: Respectvolle Communicatie in Relaties

Consent en duidelijke grenzen tijdens intimiteit

Consent en duidelijke grenzen tijdens intimiteit

Inclusieve Toestemming: Respectvolle Communicatie in Relaties

Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer over consent gesproken. Maar wat betekent consent precies? En hoe kunnen we die tot stand brengen zonder het moment te verpesten en als een robot te klinken? Consent hoeft de stemming niet te bederven.

Wat is consent?

Consent is de overeenkomst tussen twee partijen om fysiek contact te hebben. Niet alleen seksuele activiteiten, maar elke fysieke actie naar een ander toe. Zoenen, knuffelen, orale seks, penetrerende seks, al deze activiteiten moeten plaatsvinden nadat er expliciet consent is gegeven. 

Luister naar je partner

In het heetst van de strijd laat je je gemakkelijk meeslepen. Je partner(s) zijn gewoon te onweerstaanbaar en je kunt je handen er niet vanaf houden. En dat is niet erg! Laat je meeslepen door het moment, verlies jezelf in lust, maar zorg ervoor dat er consent is. Je hoeft niet om de paar seconden monotoon te vragen: “Mag ik dit doen?”, “Mag ik dat doen?”. Begin de activiteit met het verkrijgen van consent. Leg uit wat je wilt doen (bijvoorbeeld “Ik wil je nu kussen”) en luister niet alleen naar je partner. Er kan veel druk zijn om verder te gaan in dit soort situaties, zelfs als je het eigenlijk niet meer voelt. Luister naar hun woorden en kijk naar hun lichaamstaal. Lijken ze gespannen als ze ja zeggen? Is hun lichaam stijf als je ze aanraakt? Voelen hun lippen onwillig als je ze kust? Let goed op en stel voor om te stoppen als ze niet geïnteresseerd lijken in de activiteit.

“Gaat het wel goed met je?” Je lijkt niet geïnteresseerd. Wil je iets anders proberen, of wil je liever stoppen? “Het is oké als je niet wilt doorgaan.”

Stel je partner(s) gerust, neem de druk van hen af en geef hen de kans om uit te drukken wat ze wel of niet willen. Misschien dachten ze dat ze dit wilden, maar realiseerden ze zich toen dat het niet was wat ze zochten. Wat de reden ook is, accepteer nee als het antwoord dat het is en blijf niet aandringen. Gedwongen consent is geen consent. Gedwongen consent is geen consent.

Samen Consent Creëren

Bij het controleren op consent kun je de formulering veranderen om iedereen erbij te betrekken. Bijvoorbeeld, in plaats van consequent te vragen “mag ik?” kun je het veranderen in “mogen wij?” of “zullen we…?”. De andere persoon erbij betrekken als je praat over verlangens en wat je moet doen kan ongelooflijk opwindend en veel boeiender zijn. Dit zal verder helpen om de druk om nee te zeggen wat te verlichten. Het wordt een groepstaak waar iedereen bij betrokken is, en iedereen zou moeten genieten van wat ze doen of wat er met ze gedaan wordt.